ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи
телефон: +35989 6866 895
+35988 9301 225
+35988 9443 622
форма за контакт с ecohouse.bg- нискоенергийни сглобяеми къщи

Изпратете ни запитване!

Име, фамилия


E-mail


Телефон


Запитване
ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи, производство, монтаж ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи, производство, монтаж ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи, производство, монтаж

Новини

Дограма- основни характеристики и видове дограма


В тази статия ще Ви запознаем с основните характеристики на дограмата, както и основните видове дограма на българския пазар.

Основните характеристики на дограмите:

  1. Материалът, от който е изработена дограмата. Основните материали от които се изработват дограмата е дърво, PVC и алуминий. Малко по-надолу ще разгледаме поотделно всеки от материалите.
  2. Стъклопакет. Много важен елемент на дограмата, играе огромна роля за изолацията, видимостта и пропускането на светлина. Стъклопакетите биват еднослойни, двуслойни и трислойни, което зависи от броя на стъклата. По отношение на материала и дизайна, стъклата могат да бъдат както еднакви, така и различни. В последно време най-голям интерес придобиват т.н. ниско емисийни стъкла или наричани още КА стъкла. Те подобряват топлоизолационните качества на стъклопакета. Разстоянието в стъклопакета между отделните стъкла може да бъде запълнено с въздух или с аргон ( специален газ), който повишава изолационните качества и притежава по-малка топлопроводимост.
  3. Брой камери на дограмата. Тази характеристика има пряка връзка с коефициента на топлопроводимост и шумоизолация. Тя се отнася основно за PVC дограма и моделите са 3-камерни, 4- камерни, 5-камерни и 6-камерни. Колкото по голям брой камери, толкова по-висока степен на шумоизолация и топлоизолация, но броя на камерите оскъпява допълнително дограмата.
  4. Важна част от дограмата също е и обкова. Дръжките, пантите и механизмите на дограмата са подложени най-много на натоварвания и движения, от тях до голяма степен зависи издръжливостта на дограмата. Основните видове за отваряне на дограмата са: вертикално (странично), хоризонтално (горно), комбинирано ( хоризонтално и вертикално), плъзгащи се и тип хармоника. Дограмата може да се изработи и без да се отваря. Според вида и начина на отваряне се определя цената на дограмата.

 

Основните видове дограми, които се предлагат на българския пазар са дървените, PVC и алуминиеви.

 

  1. Дървената дограма. Дървото е естествен строителен материал, който е екологично чист и има най-голям коефициент на топлоизолация / по дървените профили не се образува конденз/. Но дървения материал изисква определена поддръжка и трябва да бъде обработен допълнително, за да бъде защитен от влиянията на околната среда.

Дървената дограма се дели на два вида: дограма от многослойна дървесина и дограма от масивна дървесина. Дограмата от масивна дървесина се изработва от цели дървени елементи с присъщи за дървото недостатъци и дефекти. Дограмата от многослойна дървесина се изработва от няколко слепени слоя дърво, всички дефектни участъци са отстранени. Многослойната дограма е по-качествена, но и по-скъпа от двете. Използваната дървесина е бор, ела, смърч, а напоследък се използва и дъб, махагон, дива череша, което създава по-голям комфорт в помещението.

Предимствата на дървената дограма е добрата топло и шумоизолация. Придава уют и топлина в жилището. При добра изработка многослойната дограма е изключително дълготрайна. Тя не се изкривява и измята с времето.

Недостатъците на дървената дограма е, че ако не е предварително импрегнирана, то на определен период е необходима поддръжка ( импрегниране, боядисване, лакиране). Ако материала не е бил достатъчно сух и качествен, след години се изкривява. Голям недостатък на този вид дограма, е че не е пожароустойчива.

 

  1. PVC дограма. През последните години това е най-разпространената дограма, заради доброто съотношение качество/цена. Изработена е от полимер, но често се добавят различни добавки за повишаване на качеството. Задържа топлината отвътре и не пропуска студа отвън. Благодарение на многокамерната си конструкция тя притежава отлично топло и шумоизолационни качества. PVC дограмата издържа на климатични промени, цветовете са дълготрайни, слънцезащитена. Основно цвета на PVC дограма е бял, но производителите предлагат и много други цветове и декорации, които имитират дърво.

Предимствата на PVC дограмата са отлични изолационни качества. Предлага се широка цветова гама, дори се предлагат модели с цвят и шарка, които наподобяват дървената дограма. Поддръжката е много лесна, само се измива и забърсва.

Недостатъка на тази дограма е стареенето във времето и механичните повреди, удари и надрасквания.

 

  1. Алуминиева дограма е много здрава и на практика вечна. Алуминият е лек материал, не корозира от влагата, запазва структурата си завинаги, устойчив е на метеорологични условия. Използва се за помещения с най-различно предназначение, лесно се поддържа и осигурява висока плътност при затваряне.

Алуминиевата дограма се делят на два вида: дограма с термостат и дограма без термостат. Термостатът представлява пластмасова вложка, която разделя профила на две части, вътрешна и външна. По този начин разграничава вътрешното от външното пространство. За постигане на добри резултати от съществено значение е ширината на термостата. Желателно е при избор на алуминиев профил с термично прекъсване ширината да е минимум 16мм, но се препоръчва да е 20 и повече мм. Дограма без термомост се използва основно за вътрешни врати, преградни пана и други интериорни решения, а дограма с термомост се използва за външни врати, прозорци.

Алуминиевата дограма също се предлага основно в бял цвят, но чрез прахово боядисване се предлага и в цялата цветова гама, но това допълнително оскъпява дограмата.

Предимствата на алуминиевата дограма са, че се характеризира със сила и лекота, може да се използват различни стъклопакети, голямо цветово разнообразие. Може да се изработят по-фини рамки на прозорците, което позволява да влиза по-голямо количество светлина.

Недостатъци на алуминиевата дограма са, че за да се повиши изолационните качества на дограмата трябва задължително да има термомост, което оскъпява дограмата. Ако не е качествена дограмата се образува конденз.Назад
промоция от Екохаус.бг

Вижте още

Технология

Сградите, които произвеждаме се изграждат на панелен принцип. Върху предварително...

азаро интериорен дизайн


Материали

Материалите, които използва ECOHOUSE, за производството на сглобяеми къщи...

азаро интериорен дизайнEcohouse.bg- производство и монтаж на нискоенергийни сглобяеми къщи
Офис гр. Бургас
ж.к. Лазур бл.108 вх.Б
GSM: 0896866895
GSM: 0889443622
2014 Ecohouse.bg- Всички права запазени

Powered by Suzara web design