ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи
телефон: +35989 6866 895
+35988 9301 225
+35988 9443 622
форма за контакт с ecohouse.bg- нискоенергийни сглобяеми къщи

Изпратете ни запитване!

Име, фамилия


E-mail


Телефон


Запитване
ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи, производство, монтаж ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи, производство, монтаж ecohouse.bg - нискоенергийни сглобяеми къщи, производство, монтаж

Новини

Видове покривно покритие


Видове покривно покритие

Покривът е горното покритие и един от основните елементи на всяка сграда. Най-важните функции на покрива е да защитава от неблагоприятни атмосферни условия, да е безопасен за обитателите на къщата.

Съвременнaтa строителна промишленост предлага много варианти за покритие на покрива, керемиди, които се различават по материала, технологията на изработване, експлоатацията, естетика и цена.

Никой не може даде точен отговор на въпроса, кой е най-добрия вариант за покривния материал. Тук ще дадем информация за най-разпространените съвременни материали и керемиди.

1. Керамични керемиди. Изработени са от естествен природен продукт- почти 100% глина ( съединения от окиси на алуминия, силиция и желязо), те са традиционна покривен материал, спечелил доверието на потребителите преди хилядолетия.

Производството им преминава през формоване, сушене и изпичане на изделията в пещ, при над 1000°С. Цвета на керемидата зависи от условията, при които са изпечени и състава на суровината. Например: червеният цвят на керемидите се формира от високото съдържание на железни окиси в глината, жълтият цвят зависи от калция, а кафявия- от мангана. Ако керемидите се изпекат повторно при температура 800°С се получават по-тъмни цветове: тъмно черен и тъмно кафяв.

Качествените керамични керемиди се отличават със здравина, устойчивост на студ, дълговечност, трайно запазване на цвета, шумоизолиране, пожароустойчивост. Този вид керемиди са тежки- 30-60кг/м2. Поради тежестта на керемидите е необходимо да се увеличи броя и сечението на гредите от покривната обшивка.

Този вид керемиди са по- подходящи при монолитното строителство, отколкото при сглобяемите къщи.

2. Циментено-пясъчни (бетонни) керемиди. Те са здрави, трайни, устойчиви и с естетичен вид. Не отстъпват по нищо от керамичните керемиди. Произвеждат се от кварцов пясък, цимент, химически и слънцеустойчиви багрила и вода. Получената смес се смила и се налива под високо налягане във фигури, които определят формата на керемидите. Тук не се печат, а само се сушът при 60°С. Преди да се изсушат керемидите се оцветяват с акрилни съставки. След като се изсушат се покриват със слой, предотвратяващ кристализацията на соли.

Бетонните керемиди са пожароустойчиви, устойчиви са също на ветрове, сняг, лед, градушки. Имат бърз и лесен монтаж. Тези керемиди, както и керамичните са сравнително тежки и се полагат, върху по тежки конструкции. Поради тази причина се препоръчва да се използват при монолитното строителство, а не в сглобяемите къщи.

3. Полимерно-пясъчни керемиди. При производството на този вид покривен материал се използва полиетиленов полимер, пясък и оцветители. Сместа се разтапя и се пресова в крайни изделия. Предимствата на този продукт са: лесна поддръжка, може лесно да се измие; удароустойчив е, поради съдържането на полимер в тях те не се чупят при транспортиране и монтаж.

Полимерно-пясъчните керемиди са водонепроницаеми и имат добра звуко и топло изолация. Много по-леки са, в сравнение с керамичните и бетоновите керемиди, което позволява да се използват, както в строителството на сглобяеми къщи, така и на монолитните.

4. Битумни керемиди. Структурата им е няколкослойна. Имат армираща основа от фибростъкло или целулоза, двустранно импрегнирана с битум. Върху лицевата страна за ултравиолетова защита се полага минерална посипка или метално фолио, a върху долната - защитен пясъчен слой, който пречи на слепването на керемидите при складиране и транспортиране. Битумът, използван за импрегниране на керемидите, може да е конвенционален или модифициран, но както стана известно, битумите от втората група показват по-добри експлоатационни качества.

Предимството при тях е, че в процеса на експлоатация, ако по една или друга причина възникне деформация в продукта, напрежението в местата, където са закрепени е по-малка, в сравнение с мембранните керемиди.

Битумните керемиди се предлагат в много цветове. Има разнообразие и във формите- правоъгълни, триъгълни, овални, шестоъгълни и т.н.

Покривното покритие с битумни керемиди може да запази свойствата си, в зависимост от качеството на продукта и експлоатацията, от 10 до 40години.

Те също са сравнително леки покрития (8-13кв/м2) и позволяват да се прилагат, както в строежа на монолитното строителство, така и в строежа на сглобяеми къщи.

5. Метални керемиди. Те са здрави, леки, пожароустойчиви, не натрупват мръсотия. Те се отнасят към енергийноефективните материали, тъй като не се губи вътрешната топлина. Според специалисти могат да се спестят 20% от сметките за отопление.

Металните покривни покрития имат привлекателен външен вид и разнообразие в материалите за изработване, цветове, щампи и форми. Те могат да се под формата на фалцовидни ( подгънати), щамповани и формовани (вълнообразни) листове. Подгънатите метални листове са най-старата форма на метални покрития, наричани още покрив с шев. Металните листове се свързват помежду си чрез повдигнатите си краища. Щампованите и вълнообразни метални листове могат да превъплътят вида на керамичните керемиди, дървесина или друг вид покритие.

Материалът, който най-често се използва за производството за този вид покривно покритие е поцинкована стомана, цинк, мед и алуминий.

6. Каменни плочи. Този вид покривно покритие се отличава от другите, че е екологично чист и дълговечен, естествения камък се отличава със здравина и трайност. Те са сравнително тежки, за това конструкцията на покрива трябва да е много стабилна. Плочите от естествен камък придават на покрива надеждност и сигурност, поради голямата си маса. Материала е естествено импрегниран и не се променя под влиянието на слънчевите лъчи.

Каменните плочи са много здрави и не се чупят при натиск. Монтажът им е бърз и лесен. Осъществява се чрез специални куки или директно наковаване. Куките и пироните, които се използват трябва да са от неръждаема стомана.

Каменните плочи са дълготрайна инвестиция, с която ще се придаде на покрива естетика и оригиналност.

7. Модифицирани битумни мембрани. Те се използват като алтернатива и подобрение на оксидирания асфалт за покриви. Материалите, които се използват за производството им са синтетични гумирани полимери, които се смесват с асфалт. Избягва се стареенето, характерно за оксидирания асфалт и животът на покривното покритие се увеличава. Модифицираните битумни мембрани са по- еластични и имат по-добра защита срещу напукване и протичане при по-големи температурни амплитуди.

Най-разпространени продукти в тази група са SBS (Styrene-butadiene-styrene) и APP (Atactic polypropylene). Използват се като покривни покрития в един или няколко слоя, а също и като покрития на асфалтови системи. SBS-мембраните се защитават от ултравиолетовите лъчи чрез минерални покрития или метални фолиа. Могат да се полагат и в студено време. Закрепването става с горелка, студени лепила или в комбинация с горещ асфалт. АРР-мембраните са по-устойчиви на ултравиолетовите лъчи и са по-подходящи за полагане при топло време. Поставят се чрез газопламъчен метод. Важно е да се отбележи, че не се препоръчва използването и на двата типа мембрани в условия на висока влажност.

8. Вълнообразни битумни листове. Наричат се още гофрирани, заради формата на повърхността си. Тяхната структура е подобна на тази на битумните керемиди. Армиращата основа е от целулозни влакна и е импрегнирана с битум. Цвета на покритието може да е черен, червен, зелен и кафяв. Срещат се продукти и с матова повърхност, както и продукти с двойно покритие за по-голяма защита и по-ярък цвят.

Монтажът е бърз и лесен. Закрепването става с пирони с пластмасови уплътнения.

Вълнообразните битумни листове са нечупливи, издържат по- висока температура ( до 110°С) и са много леки ( 3кг/м2). Те могат да се прилагат, както в монолитното строителство, така и в сглобяемите къщи.Назад
промоция от Екохаус.бг

Вижте още

Технология

Сградите, които произвеждаме се изграждат на панелен принцип. Върху предварително...

азаро интериорен дизайн


Материали

Материалите, които използва ECOHOUSE, за производството на сглобяеми къщи...

азаро интериорен дизайнEcohouse.bg- производство и монтаж на нискоенергийни сглобяеми къщи
Офис гр. Бургас
ж.к. Лазур бл.108 вх.Б
GSM: 0896866895
GSM: 0889443622
2014 Ecohouse.bg- Всички права запазени

Powered by Suzara web design